Kamini i radijatori

Kamine dijelimo prema izgledu i načinu grijanja. Postoje kamini s ložištima otvorenim s jedne stane (prednje), a mogu biti otvoreni i s dvije (prednja i bočna), tri strane ili čak s četiri strane, odnosno takozvani kamini – samostojeća ložišta. Najpopularniji i vizualno najatraktivniji su takozvani 3D kamini, odnosno kamini s ložištima otvorenim s tri strane. No, svi se razlikuju po načinu grijanja – kamini na drva, plin ili bioetanol.

Kamini na drva

Pravu boju vatre, miris i ono čarobno pucketanje drva jedino možete dobiti s pravim kaminom.

Naravno da njega emotivno, a i estetski ništa ne može nadmašiti. Ali budimo realni ima oko njega posla… briga o drvima, čišćenje pepela, održavanje vatre… a naravno tu su i instalacije i ugradnja.

No, na sreću, kamini na bioetanol i plin su danas sve bolji, kvalitetniji i vjerniji, a praktičniji su od kamina na drva.

Zašto biste odabrali vatru na drva?

Za mnoge ljude, vatra na drva je vrhunska udobnost. Miris i zvuk pucketanja drva kao i trenutna toplina stvaraju ugodan ambijent. U današnje vrijeme, zahvaljujući svim vrstama inovacija, loženje drva postalo je daleko učinkovitije i ekološki prihvatljivije. Štoviše, gorivo za vatru na drva također je obnovljivo i često možete pronaći odgovarajuće drvo za loženje u svom vrtu ili u susjedstvu. Kamini na drva dostupni su u svim vrstama modela i dizajna: uvijek postoji vatra koja odgovara vašem dizajnu interijera i vašim potrebama.

Koja je razlika između plinske vatre i drvene vatre?

Danas razlika u učinku između plinske i drvene vatre više nije tako velika. Zahvaljujući inovativnom dizajnu i dobroj izolaciji, izgaranje u vatri na drva je učinkovito i čisto, a emisija čestica je ograničena. Međutim, vitalni element za loženje drva je prisutnost postojećeg dimnjaka ili mogućnost njegove ugradnje.

Što još trebate uzeti u obzir pri kupnji kamina na drva?

Što biste trebali uzeti u obzir prilikom postavljanja ložišta na drva; koliki je kapacitet potreban i kako održavate vatru drva?

Postavljanje kamina na drva

Kada instalirate kamin na drva, potreban vam je dimnjak u vašem domu ili mora biti moguće postaviti dimnjak koji je u skladu s kaminom na drva koja ste kupili. 

Kapacitet

Važno je odabrati ložište na drva koje ima kapacitet zagrijati prostor koji želite grijati. Ako vatra na drva ima preveliki kapacitet, prostorija će postati neugodno vruća i izgaranje više neće biti odgovarajuće. Provjerite unaprijed koliki vam je kapacitet potreban za vašu sobu ili životni prostor.

Održavanje

Dovod zraka u vatru mora ostati čist od pepela i morate ga sami moći lako očistiti. Također morate biti u mogućnosti koristiti posebne proizvode za održavanje za čišćenje otvora ili vrata. Dimovod se također mora redovito čistiti. Neophodno je angažirati dimnjačara za obavljanje posla. Ako vatru koristite samo u dekorativne svrhe, dovoljno je pomesti jednom godišnje. Ako je drvena vatra primarni ili dopunski izvor topline za vaš dom, tada se preporučuje redovitije metenje.

Bioetanol kamini

Za bioetanol kamine ne treba nikakva posebna instalacija osim priključka na struju. Ne morate kopati, priključivati se na dimnjak, ne morate svake godine raditi servis i ateste za plin. Ne morate se zezati s drvima, pepelom, strahovati da bi se nešto moglo zapaliti. Kamin na bioetanol je posve siguran. Ugradite ga u element koji je obložen s negorivim materijalom, poput pločica ili kamena. Možete ga staviti čak i ispod televizora.

Kada želite da vas grije, pritisnete tipku on. Kada ga želite ugasiti, pritisnete off. Ako želite jaču vatru, pojačate plamen, ako želiš samo diskretan ugođaj, onda ju smanjite. Kad je spremnik prazan, ulijete bioetanol.

Kamini na plin

Plin je izvrsna varijanta za ljude koji se ne žele gnjaviti s drvima i pepelom, a istovremeno žele da je kamin i energent na koji se griju. Naime, svi kamini naravno griju, samo što kamin na bioetanol nema veliku snagu i on samo neznatno dogrijava prostor, dok kamini na plin i drva zaista mogu biti osnovno sredstvo za grijanje.

Jedina mana im je što se kamini na plin svake godine moraju obavezno servisirati. No, što se tiče izgleda, on je jako uvjerljiv i može izgledati baš kao pravi kamin na drva.

Što trebate uzeti u obzir pri kupnji plinske peći?

Nemojte riskirati kada kupujete plinsku peć. Odabir odgovarajućeg plinskog kamina zahtijeva sustavan pristup koji ovisi o vašem domu, veličini prostora koji grijete i vašem osobnom ukusu. Važno je unaprijed znati koje su mogućnosti u vašem domu i što točno očekujete od kamina. Je li vam toplina prioritet ili je važniji ugođaj?

Koju vrstu plinskog kamina odabrati?

Postoje tri glavne vrste plinskih požara: ugradbeni, samostojeći i viseći plinski kamini.

Ugradbeni plinski kamin može se ugraditi u zid ili u dimnjak; to se može učiniti sa ili bez okvira, ovisno o vašem dizajnu interijera.

Samostojeći plinski kamin nudi veću fleksibilnost i olakšava njegovu zamjenu drugim modelom u budućnosti.

Viseća kamin brzo i učinkovito zagrijava velike i otvorene prostore jer toplinu zrači na sve strane. Velika prednost ove vrste plinskog požara je u tome što podna površina ostaje slobodna, pa prostorija u kojoj se nalazi kamin izgleda kao da ima više prostora.

Kamin na struju

Ne samo da električni kamin na izuzetan način ukrašava vaš prostor, već ga i ugodno zagrijava. 

Coocon Fires

Coocon Fires

Suvremeni i luksuzni kamini Coocon Fires proizvodi prekrasne i funkcionalne suvremene kamine na bioetanol bez dima, eliminirajući potrebu za dimnjakom.Svestranost kroz sve, bilo da su viseći, zidni ili samostojeći, asortiman suvremenih kamina nudi beskrajne mogućnosti...

PLANIKA

PLANIKA

Kao lider na tržištu kamina na bioetanol, povezujući prirodnu toplinu sa naprednom tehnologijom, Planika stvara prekrasne visokofunkcionalne luksuzne kamine istančanog dizajna.

PALAZZETTI

PALAZZETTI

PALAZZETTI grupa je u području tehnologije vodeća tvrtka u Italiji i jedan od najvažnijih proizvođača u Europi više od 50 godina.

CALEIDO

CALEIDO

Od 1993. Caleido stvara vlastitu personaliziranu viziju grijanja, kako bi stvorio kolekciju radijatora koristeći napredne dizajnerske vještine, najsuvremenije tehnike i radeći s prestižnim arhitektima i dizajnerima.

TUBES

TUBES

Tubes je dobro poznat na tržištu po svojim radijatorima i grijanim držačima za ručnike koji pružaju vrhunsku tehnološku i arhitektonsku vrijednost.

SPARTHERM

SPARTHERM

Sparthermove prekrasne inovacije imaju impresivnu udobnost rada, maksimalne standarde kvalitete i jedinstven dizajn – za posebne trenutke u sjaju vatre.

ANTRAX IT

ANTRAX IT

Antrax IT – tvrtka osnovana prije nekoliko godina i specijalizirana u proizvodnji radijatora i kamina.

DRU KAMINI

DRU KAMINI

Osnovan 1754. godine, DRU iz Nizozemske je vodeći lider u proizvodnji plinskih kamina koji su savršen spoj estetskog dizajna i najsuvremenije tehnologije.